(rumpujen pärinää pitkään, nouseva symbaali, aplodeja, ihastuneita huudahduksia, naurua ja sitten pulppuavaa puheensorinaa…)

Viihdyttävä rosé, kerrassaan ihastuttava seurusteluviini, hämmästyttävä ruokapöydän sankari, persoonallinen portugalilainen, tuoksujen kukkakimppu, vaaleanpunaisen trendin varma suorittaja, tasapainoinen ja tyylikäs esiintyjä, lempeä ja hurmaava seuralainen, hintaihme, jos tässä nyt kehtaa edes rahaa ajatella ja mitä nyt ikinä odotitkaan – sitäkin. Monte dos Amigos Rosé, hyvät ystävät!

Eloisa punaviini, mehukas, tyylikkäästi mausteinen, mehevä, juureva, pehmeän tanniininen, kypsän kirsikkainen, mukavan marjainen, herkullisen hedelmäinen, harmoninen, pitkä, maukas, hienostuneen paahteinen, luumuinen, herukkaisen hapokas, laadultaan erinomainen, edullinen ostos, valmis juotavaksi – otitko jo lasin esille? Monte dos Amigos Tinto, hyvät ystävät!

Ystävyyttä kannattaa juhlia

Monte dos Amigos -viinit tehtiin juhlistamaan ystävyyttä. Ne ovat todella helposti nautittavia ja erittäin miellyttäviä. Niin kuin ystävätkin. Pienenä varauksena kannattaa ehkä muistaa, että ystävät tuntevat sinut kokonaan ja rakastavat sinua silti. Espanjalaisen kirjailijan ja filosofin Baltasar Graciánin mukaan mikään erämaa ei ole niin surullinen kuin ystävättä eläminen. Ystävyys lisää hyvän moninkertaiseksi ja jakaa pahan. Se on ainoa ase onnettomuuksia vastaan ja sielun virkistys.

Kaada siis viiniä ystäväsi lasiin, sillä viini on parhaimmillaan jaettuna ystävien kesken. Hymyile ja saat ystäviä, väännä naama ruttuun ja saat ryppyjä.

Monte dos Amigos

Pinkkii, todellakin

”Paljon värei ja mieluiten pinkkii”, sanoittaa Jukka Poika laulussaan tunnelmoidessaan aavistamastaan spesiaalikeissistä. ”Kirkas pinkki on trendiväri”, hehkuttaa Radio Nova. ”Pinkkiä on nyt joka paikassa”, vakuuttaa Iltalehti.

Vaaleanpunainen väri, joista pinkki on yksi, on vuosikymmeniä ollut sukupuolittunut väri ja eräänlainen kannanotto esimerkiksi miehen paidan ja solmion värinä. Ei taida olla enää. Vaaleanpunainen on täällä vahvasti.

Suomalaisten viinilaseista rosé on pitkään pysytellyt poissa. Vuosien ajan asiantuntijat ja viinistä kirjoittavat ovat ounastelleet rosén nousevan buumiksi, mutta kerta toisensa jälkeen loppulukemat ovat jääneet vaisuiksi.

Mutta nyt: koronavuoden 2020 aikana Alko on myynyt roséviiniä 40 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Viinistä pitävät ovat löytäneet rosén. Ei meistä vielä ole ihan ranskalaisiksi, jotka nauttivat roséviiniä melkein kaksi kertaa niin paljon kuin valkoviiniä. Muutos on kuitenkin selvästi meneillään.

Portugalilainen rosé aallonharjalla

Casa Relvasin Monte dos Amigos Rosé on todella trendikäs viini. Portugalilaisilla viineillä on meneillään voimakas buumi niiden persoonallisten rypälelajikkeiden ja runsaan makumaailman ansiosta. Myös niiden hinnat ovat viinien laatuun nähden kukkarolle huomattavan ystävällisiä. Lisäksi rosé on tyylitietoisen viini juuri nyt. 

Monte dos Amigos rose ja pizza

Monte dos Amigos on saanut lisämääreekseen etikettiinsä Entertaining Rosé, viihdyttävä rosee. Se ei kerro ainoastaan helposti nautittavasta seurusteluviinistä, jota on helppo lähestyä vaan huolella tehdystä viinistä, jonka pieni makeus tukee sen hedelmäisyyttä, avaa sen ruusuisen raikkauden ja antaa sille lisää ulottuvuuksia myös pöydän antimia lähestyttäessä.

Rosé on monipuolinen

Roséviini ei ole haaleaa punaviiniä, se ei ole värjäytynyttä valkoviiniä vaan viini omalla oikeutuksellaan. Roséviinin makuskaala on laaja hyvin keveistä ja raikkaista viineistä runsasmakuisiin ja monimuotoisiin persoonallisuuksiin. Myös finessien skaala ulottuu luksussamppanjoiden järjettömän kalliiden roséversioiden ylärekisteristä arjen mutkattomiin nautintoihin.

Rosé ei ole rajaava, vaan sitä voidaan nauttia smokki päällä iltajuhlissa yhtä hyvin kuin shortseissa piknikillä. Ehkä tämä kuvaa tietyllä tavalla hedonistista aikaamme: arki on arvokasta eikä juhlissa epäröidä poiketa vanhoista kaavoista – rennosti ja nauttien. Emmekä me tätä ihan itse keksineet, vuosien varrella olen hämmästellyt, miten Euroopan hienoimmissa ravintoloissa nautitaan roséviiniä todella monessa pöydässä – etenkin kesäaikaan. Rosé on rohkean yhdistelijän ja uteliaan keittiöihmisen pöydässä onnellinen ulottuvuus – lisää makupareja, lisää raikkautta ja lisää trendikkyyttä.

monte dos amigos rose

Makeus toimii vastaparina

Casa Relvasin Monte dos Amigos Rosé sisältää sokeria 12 g/l. Se ei ole raikashappoiselle viinille kovin paljon, monissa kuivissa kuohuviineissä sokeria on saman verran. Tuo pieni sokerimäärä tekee tästä viinistä monille helpomman lähestyttävän eikä vähemmän tottunut suu käänny mutruun. Se sopii erinomaisesti seurusteluviinille, jota nautitaan mielellään toinenkin lasillinen.

Ruokapöydän ääressä se antaa monelle nautitulle suupalalle suola-sokeri -jännitteen, joka on tuttu vaikkapa pullataikinaan lisättävästä suolahyppysellisestä tai suolakalaan lisättävästä sokerista. Miten hyvältä maistuukaan palanen makeaa hunajamelonia suolaisen, ilmakuivatun kinkun kanssa.

Sokeri antaa viinille lisää pontta myös mausteisten ruokien juomina. Mausteiset aasialaiset ruoat ovat omiaan Monte dos Amigos Rosén seurassa ja kaataisinpa sitä herkästi lasiini myös meksikolaisten makupalojen keralla, vaikka jo nyt tunnen kuumottavia katseita niskassani – ei se mitään, minä olen gringo.

Portugali on punaisten rypäleiden aarreaitta

Castelão ja Touriga Nacional ovat erinomaisia esimerkkejä Portugalin kotoperäisistä punaisista rypälelajikkeista. Niitä riittää paljon, sillä rypäleraamattuna tunnettu Wine Grapes (Robinson, Harding, Vouillamoz) luettelee varmuudella portugalilaisiksi lajikkeiksi 77 eri lajiketta, joista siis eri alueiden synonyymit on jätetty pois. Portugalissa on paikoin hyvin vanhoja sekatarhoja, joissa kasvaa yli sata lajiketta ja joita niitä viljelevät pitävät parhaina tarhoinaan.

 

monte dos amigos

Viinin ystävän onneksi tämä ihana monimuotoisuus on trendin harjalla. Rikkaat maut, persoonalliset viinit, mahdollisuus valita moniin tilanteisiin ja monille kukkaroille sopivia viinejä, ovat Portugalin vahvuuksia. Tämä pätee täsmälleen myös Alentejon alueella, josta Monte dos Amigos tulee.

Retkelle Alentejoon

Alentejo sijaitsee keskellä Portugalia Lissabonin tasalla. Aurinkoa riittää aina viinin täydelliseen kypsymiseen. Työ viinitarhalla, lehvistön hallinta ja oikeiden lajikkeiden valinta estävät aurinkoa kuivaamasta rypäleitä rusinoiksi. Maisemat ovat lumoavia, tämä on hienoa seutua viinituristille. Tienvarren kyltti rota dos vinhos do Alentejo näyttää sinulle suuntaa. Postikorttimaisemat, kukkuloiden linnoitukset, valkokylkisten talojen kylät, polveilevat viinitarhat ja maaseudun rauha luovat kaikki osansa tunnelmasta.

Täällä et voi pysähtyä nopealle lounaalle, koska sellaista ei tunneta. Runsaat alkupalat vaativat lasillisen hyvää viiniä, eikä punaviinissä haudutettua possunposkea voi ajatellakaan kysymättä siihen sopivaa punaista. Se löytyy varmasti. Paikallinen ruoka ja paikallinen viini on syy tulla tänne. Ne ovat paikallisen ylpeyden aihe.

Hedelmäaromit hallitsevat punaviiniä

Casa Relvasin Monte dos Amigos Entertaining Red syntyy rypäleistä Aragonez, Syrah ja Touriga Nacional. Rypäleet korjattiin koneellisesti yön viileydessä, rangat poistettiin ja marjoja maseroitiin 48 tuntia ennen käymistä jäähdytetyissä tankeissa. Malolaktisessa käymisessä tammisauvat antoivat lisäulottuvuutta viinille. Kymmenesosa viinistä kypsyi suurissa 400 litran tynnyreissä puoli vuotta.

monte dos amigos tinto

Monte dos Amigos Entertaining Red on kauniin rubiininpunainen viini. Modernin tyylisessä viinissä hedelmäaromit ovat keskeisessä roolissa. Niitä on runsaasti. Tuoksussa tuntuu tumma marjaisuus, mukana on kirsikoita, boysenmarjoja, herukoita, mausteita ja suklaata. Maku on pehmeän hedelmäinen, runsaan marjainen, notkea, pitkä ja tasapainoinen. Mehukas viini on silkkisen tanniininen ja helposti lähestyttävä.

Nimensä mukaisesti Monte dos Amigos Entertaining Red on maistuva seurusteluviini, mutta se sopii mainiosti myös grillattuun lihaan, jonka grillikastikkeessa tai glaseerauksessa on makeutta, suolaisiin juustoihin ja pikkusuolaisiin. 

Emmekä saa unohtaa suklaan ystäviä. Olen tutustunut viineistä iloitseviin ihmisiin, jotka ovat vakuuttaneet minulle, ettei suklaata voi syödä ilman punaviiniä. Monte dos Amigos Entertaining Red on kädenojennus heidän suuntaansa.

Casa Relvas on vastuullinen tuottaja

Arvot ohjaavat monien kuluttajien valintoja, pienet teot ovat suuria tekoja. Casa Relvas haluaa tuottaa laatuviinejä kaikkiin elämän hetkiin; viinejä, jotka tuovat mieleen hyvät ajat, viinejä, jotka ovat Alentejon lahja maailmalle. Heille eivät riitä pelkät viinitarhat vaan yhtiö omistaa niihin verrattuna kolminkertaisen määrän korkkia tuottavaa metsää ja oliivilehtoja. Lampaat syövät rikkaruohot tarhoilta. Joet, puut, linnut, hyönteiset, sienet ja maaperä ovat erityisen huomion kohteena. Veden käytön minimointi ja kierrätys ovat olleet suuri projekti. Tuottajalle on myönnetty Earth Friendly winery -status ja se toteuttaa lukuisia ympäristönsuojeluhankkeita viinintuotannon ohella. Relvas toteuttaa kestävää kehitystä myös sosiaalisilla ja taloudellisilla projekteilla. Alueella on sata perhettä, jotka toimivat yhteistyössä Casa Relvasin kanssa. Yhtiö kokee olevansa vastuussa heidän hyvinvoinnistaan. Viisi prosenttia Relvasin tuotannosta on sertifioituja luomuviinejä.

Kaikki Monte dos Amigos -viinit ovat vegaaneille sopivia.