Viinimaailman mikrotrendi ‘natural wines’ eli natuviinit tai alkuviinit, on mielenkiintoinen aihealue. Niille on muodostunut aivan oma vankkumaton fanijoukkonsa. Lisäksi yhä useammat ravintolat ovat lähteneet viinivalikoimassaan natuviinisuuntaan joko kokonaan, tai osittain.
Selkeää lainsäädäntöä näiden viinien valmistukseen ei löydy. Yhteistä on, että viinit tehdään niin luonnollisesti kuin suinkin ja mahdollisimman vähän puuttuen käymisprosessiin. Moni viineistä voi olla lisäksi luomusertifioitu, biodynaaminen ja vegaaneille soveltuva, mutta ei välttämättä.
Yleisimmät yhdistävät tekijät alkuviineille ovat: villihiivoilla tapahtuva spontaani käyminen, suodattamattomuus ja ettei viinissä ole lisättyä sulfiittia. Nämäkään eivät aina välttämättä kaikki toteudu samaan aikaan, mutta usein kyllä. Yleistä on myös, että natuviiniä tekevä tuottaja on kooltaan pieni ja tuotantomäärät sen mukaisesti pysyvät varsin maltillisina.
Parhaimmillaan natuviinit ovat maukkaita ja persoonallisia. Jossain määrin luonteenomaista saattaa olla myös hapettuneet makuvivahteet, jotka normaaliviinissä luokiteltaisiin viinin virheeksi. Mutta selkeitä rajauksia ei ole, ja natuviiniharrastajan suu parhaiten kertoo mikä viini toimii ja mikä ei. Pahimmillaan natuviineinä on nähty myytävän mikrobien pilaamaa viiniä mitä kenenkään ei pitäisi juoda.