Tipahtaa, ei tipahda, tipahtaa … Eikö sushi tunnu oikein pysyvän puikkojen välissä? Ja sattuiko päälle juuri valkoinen
suosikkipaita? Ei hätää! Sushit voisyödä myös käsin tai haarukalla.

Suomen ensimmäinen sushiravintola perustettiin Helsinkiin 1980-luvun puolivälissä. Sen jälkeen sushiravintoloita on noussut eri puolille Suomea tiiviiseen tahtiin. Sushi on suosittua, koska se on terveellistä, kevyttä ja maukasta.

Sushin perusraaka-aine on riisi. Sushiriisin ohje neuvoo huuhtomaan riisit ensin moneen kertaan. Sen jälkeen riisi keitetään, annetaan sen höyrystyä ja sen maustamiseen käytetään muun muassa riisiviinietikkaa sekä sokeria ja suolaa. Hyvä sushiriisi on helposti muotoiltavaa ja sen osuus on ratkaiseva sushien onnistumiselle. 

Katse Kuohuviini Lasi

Kuplivaa kaveriksi

Pohditko, mikä sopisi juotavaksi sushin kanssa? Sopiiko sen kanssa parhaiten valkoviini, punaviini vai kuohuviini? Sushien makumaailma on kiehtovan monipuolinen. Soijakastike on suolainen ja siinä maistuu umami. Sushissa on myös makuja, joissa on enemmän potkua ja osa täytteistä on rasvaisia. Kasvispohjaiset sushit ovat taas usein maultaan hentoja. Täysosuma näiden erilaisten makujen kaveriksi on kupliva Katse-kuohuviini, jota myös ”gorillaskumpaksi” kutsutaan. Se on oiva makupari kaikentyyppisille susheille.

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä

Tunnetko yleisimmät sushityypit?

Maki on pieni, yhden suupalan kokoinen sushi ja helppo syötävä vasta-alkajallekin. Se on levämattoon kääritty rulla, joka leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi. Maki täytetään useimmiten kurkulla, tonnikalalla ja lohella.

Nigirissä on alla soikeaksi puristettu sushiriisi ja päällä useimmiten kalaa: lohta, tonnikalaa, siikaa tai kuhaa. Nigiri voidaan päällystää myös katkaravulla, avokadolla tai vaikka kananmunalla.

Uramakin tunnistaa siitä, että siinä riisi on ulkopuolella ja merilevä sisäpuolella. Se rullataan bambumaton avulla rullaksi ja siitä leikataan suupalan kokoisia paloja.

Temaki on persoonallinen sushimuoto. Sen japaninkielinen nimi tarkoittaa käsintehtyä ja nimensä mukaisesti se  rullataan käsin tötterön muotoon. Sen  tekemiseen ei tarvita bambualustaa, vaan täytteet kääritään norileväarkkiin. Temaki on hauska valmistettava kotonakin, koska vain mielikuvitus on rajana sen täyttämisessä. Kokoa siihen omat suosikkisi, kääri ne noriarkilla tiiviiksi tötteröksi ja nauti. 

Miten sushi sitten syödään?

Sushiaterialle katetaan syömäpuikot ja pienet, usein keraamiset astiat, joihin jokainen kaataa oman soija-annoksensa. Sushin kanssa tarjotaan soijan lisäksi wasabia ja inkivääriä. Wasabi on erittäin voimakasta, joten varoituksen sana tottumattomalle! Wasabin maistelu kannattaa aloittaa varoen ja annostella puikon avulla vain pieni määrä sushin päälle. Jotkut sekoittavat myös wasabin soijakastikkeen sekaan.

syömäpuikot

Maki on helppo suupala, joka kastellaan soijakastikkeeseen ja syödään. Nigiriä sen sijaan ei ole tarkoitus kastella kokonaan soijalla, kuten moni tekee. Vaarana on, että soijan maku peittää kaikki muut maut. Lisäksi liiallinen soijan määrä kastelee sushiriisin niin, että nigiri ei enää pysy koossa. Vain nigirin pintaosa saa koskea soijaan. Tämä vaatii hieman harjoittelua ja sorminäppäryyttä. Inkivääri on tarkoitettu tasaamaan makuja sushipalojen välillä.

Uramaki on loistava vaihtoehto ensimmäiseksi sushiksi, varsinkin, jos se on täytetty avokadolla ja kurkulla. Kastele se sopivaan määrään soijaa ja se pysyy koossa ja on näin ollen helppo syötävä.

Temaki on kooltaan iso ja se on siisti syödä, koska se syödään käsin. Kun se on kääritty tiiviiksi, täytteet pysyvät sen sisällä. Temakit sopivat illanviettoon ystävien kanssa. Jokainen voi valita itselleen mieluisimmat täytteet ja koota oman temakin.

katse kuohuviini

Sushiaterian kruunaa sille sopiva juoma

Katse-kuohuviini on nappivalinta sushille ja muille pikkusuolaisille. Tämän kuohuviinin tunnistaa etiketistä, jossa gorillalla on ilmeikäs katse. Katse-kuohuviini on pakattu upeaan mustaan pulloon, joka täydentää tyylikkäästi sushiaterian pelkistetyn kattauksen. Sitruksinen ja keskihapokas kuohuviini korostaa sushin makuja, ja siinä on greipin ja aprikoosin vivahteita. 

Se on Katse, jota et unohda. 

Hinta- ja tuotetiedot löydät täältä

Entä jos valmistaisit sushia itse?

Se on loistava tapa viettää aikaa yhdessä ystävien kanssa. Kutsu ystävät sushibileisiin. Hanki raaka-aineet ja kirjoita japanilaistyyppiselle paperille sushiriisin ohje. Juoman valinta iltaa varten on helppo: Katse-kuohuviini toimii läpi koko illan: tervetuliaisjuomana, seurustelujuomana sushin valmistuksen ohella ja sushiaterialla raikkaana ja keventävänä juomana sushin herkullisten makujen kanssa. Katse sushiin ja nauttimaan!

Uramaki Sushi