Oletko jo tutustunut timjamiin? Huoleton ja monipuolinen yrtti on pataruokien, muhennosten, juuresten ja lihojen sankari. Se kestää myös hyvin kuumennusta. Ihanimmillaan timjami on tietysti tuoreena, mutta sitä saa onneksi myös kuivattuna. Tuoksuva ja aromaattinen yrtti sopii mainiosti niin vegeruoan kuin lihan kruunuksi, ja sen hienoa makua kannattaa tuoda esiin sitä varten valitulla punaviinillä.

Kaunis ja rohkea yrtti

Timjamin tulee olla maultaan voimakas, ja sitä käytetään varsinkin liharuokien kanssa ja keitoissa. Robben Pikku Puutarhalla viljellään kaikki timjamit vertikaaliviljelmässä. Tarkasti hiotut olosuhteet tuovat esille timjamin parhaat ominaisuudet. Valittu valotusspekti tekee sen, että kasvin öljypitoisuus on korkea. Korkea öljypitoisuus kasvissa taas antaa sille sen ominaisen voimakkaan maun. Robben timjamissa onkin potkua!

Herkkäjuurinen timjami on vaativa yrtti. Liikakastelu ei ole kasville hyväksi, sillä juuristo joutuu hapettomaan tilaan ja mätänee. Timjami viihtyy parhaiten kevyessä ja hieman hiekkaisessa maassa. Se kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun keväisin. Tällä tavalla kasvi antaa lisäversoja, ja voit nauttia kasvista pidempään. Timjamin voi myös istuttaa keväällä ja kesällä vihannespenkkiin, tai tehdä isoista ruukuista oman pikku yrttipuutarhan. Mikä ihana kevätprojekti niin edistyneille kuin aloitteleville viherpeukaloille!

lopez de haro organic tempranillo

Viini ja timjami makumatkalla

Timjamin laajaan ystäväpiiriin kuuluu esimerkiksi eloisa ja pidetty Lopez de Haro Organic Tempranillo, joka kaveeraa mielellään timjamin vanhojen tuttujen kuten pataruokien, lihojen ja kypsytettyjen juustojen kanssa. Täyteläinen ja ryhdikäs ”lihaviini” on kotoisin Espanjasta Rioja Altan viinialueelta, ja se saadaan maukkaasta Tempranillo-rypäleestä. 

Tällä ruokaviinillä ateria saa viimeisen silauksen, ja maut tulevat entistä paremmin esiin sen kanssa. Timjami mausteena on luonnostaan makua täynnä, joten sen viininkumppaninkaan ei tarvitse turhia ujostella. Tasavertainen kaksikko täydentää toisiaan kauniisti! Lopez de Haro Organic Tempranillo on lisäksi vegaaninen, joten sen kanssa voi ilman muuta tarjoilla vegaanisia herkkuannoksia.

Monipuolisena mausteena timjamista saa hyvän kumppanin ruoalle kuin ruoalle. Se on lihan lisäksi täydellinen juureksille ja perunoille, ja sitä kannattaakin pitää keittiössä varalla joko tuoreena, kuivattuna tai vaikka molempina. Timjami maustaa ruokaa mukavasti koko valmistuksen ajan, kun se lisätään ainesten joukkoon jo ruoanlaiton alkuvaiheessa. Marinadeissa se onkin omassa elementissään. Timjamilla voit maustaa myös esimerkiksi perinteisen sinapin todella maistuvaksi. Kokeile!

Timjamisinappi

Timjamisinappi (ohjeesta saat noin 1 dl valmista sinappia)

0,75 dl sinappijauhetta (Colman’s)

0,5 tl suolaa

1 dl muscovado- tai raakaruokosokeria

1,5 dl kermaa (tai kaurakermaa)

1 rkl valkoviinietikkaa

1 puntti timjamia lehdet nypittynä

Tee näin:

Laita sinappijauhe, suola, sokeri ja kerma paksupohjaiseen kattilaan. Sekoita. Laita kattila liedelle ja sekoittele keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Sekoittamalla aineksia kattilassa varmistat, ettei sinappi pääse palamaan pohjaan. Seos on sopivaa, kun siitä tulee sakeampaa ja se alkaa hieman kuplia. Nypi timjamista lehdet. Lisää seokseen valkoviinietikka ja timjamin lehdet ja sekoita hyvin. Kaada valmis sinappi lopuksi lasipurkkiin ja anna sen maustua vähintään yön yli. Ja ei muuta kuin herkuttelemaan!