Ruoan ja viinin liitossa tavoitellaan makujen tasapainoa, jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Tämän voi todentaa kun maistaa lipstikkakeittoa alentejolaisen valkoviinin kanssa. Aromikas ja kesäinen lipstikkakeitto tarjoaa vastustamattoman makunautinnon. Lipstikan vahva aromikkuus antaa keitolle täyteläisen maun. Kevyen yrttinen ruoka maistuu myös lämpimänä kesäpäivänä.

Aromit yhdistävät ruoan ja viinin

Lipstikkakeitossa korostuu yrttisyys sekä pyöreän täyteläinen maku. Aromikkaalle ruoalle haetaan viinikumppania vivahteikkaasta ja yrttisestä valkoviinistä.

Herdade São Miguel Colheita Seleccionada White

Herdade São Miguel Colheita Seleccionada White on portugalilainen valkoviini, jossa neljä eri rypälettä, Antão Vaz, Verdelho, Viognier ja Arinto rakentavat kesäisen viinikokonaisuuden. Antão Vaz -rypäle tulee Alentejon alueelta ja antaa viinille eloisuutta, täyteläisyyttä ja purevaa hapokkuutta. Verdelho-rypäle tuo viiniin sitruksista aromikkuutta, purevuutta ja hedelmäisyyttä. Viognier-rypäleen ominaisuudet; hienostuneisuus, eksoottinen hedelmäisyys ja vähähappoisuus ovat myös hyvin esillä viinissä, joka kokonaisuutena toimii tasapainoisesti lipstikkakeiton kanssa. Lämmin keitto sekä noin 10 asteiseksi viilennetty viini muodostavat maistuvan ja virkistävän kesäpäivän aterian.

Löydät tuote- ja hintatiedot täältä.

Herdade De Sao Miguel
Lipstikkakeitto

Lipstikkakeittoon tarvitset:

1 dl silputtua lipstikkaa
6 nuorta sipulia
2 valkosipulin kynttä
4 perunaa
2 kanaliemikuutiota
1 l vettä
2 dl kermaa
ruohosipulisilppua
voita

Tee näin:

Silppua valkosipulinkynnet ja sipuli, hauduta voissa kattilassa pehmeiksi. Lisää kuutioidut perunat ja silputtu lipstikka. Anna muhia kattilassa hetken. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot, anna keiton kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma ja kuumenna. Lisää valmiiseen keittoon lopuksi ruohosipulisilppua.

Vegaanisen keiton saat käyttämällä kasvipohjaista kermaa ja margariinia sekä vaihtamalla kanaliemen kasviliemeen.

Lipstikka eli rohtoliperi on ikivanha, Iranin alueelta kotoisin oleva mausteyrtti

Liperin tunnistaa sille ominaisista lehtisellerin, purjon tai lihaliemen aromeista. Erityisen hyvin lipstikka sopii keittojen ja liemien maustamiseen. Lipstikalla sanotaan olevan parantavia ominaisuuksia: se lieventää astman oireita, parantaa ruokahalua ja poistaa kehosta nestettä. Aikoinaan lipstikkaa käytettiin lemmenyrttinä. Tämä näkyy nimissä joita se on eri kielissä saanut. Englanniksi lipstikka on ”lovage” ja saksaksi ”liebesstückel”.

Teksti, resepti ja kuvat: Heikki Remes. www.viinimies.com