Pyörät ne lauloivat, Kuopioon käy tie… Lentävän kalakukon tuntevat kaikki. Mutta lentääkö tämä kalakukko, vai istuuko lupsakka lintu kenties terassilla hyvän roseen kanssa?

No siellähän se istuu! Lasissaan kukolla on tietysti Monte dos Amigos Roséta, joka sopii kesään kuin nenä päähän. Sitä saa kätevästi tavallisen kokoisena ja puolikkaana pullona oli tarve sitten parille lasilliselle tai useammalle henkilölle. Valitse omasi!

Monte dos Amigos Roséssa on kyse ystävyyden viinistä, ja sen ääressä on kovin mukava seurustella niin uusien kuin vanhojen tuttujen kanssa. Se on matalan kynnyksen maukas rosee, josta on tavattoman helppo pitää.

Monte dos Amigos rose ja pizza

Ai miksikö? Jippo on siinä, että Monte dos Amigos Rosé ei ole aivan kuiva, vaan mukana on juuri sen verran makeutta, että monenlaisen viinin ystävät mieltyvät siihen helposti. Porras on sopivalla korkeudella sekä kuivien että makeiden viinien leiristä tuleville. Maistuisi varmaan sinullekin!

Paitsi erinomaisia viinejä terassille ja piknikille, ovat roseet tyypillisesti sopivaa palanpainiketta monenlaisten ruokien seurassa. Ne täydentävät myös sellaisia ruokia, joille valkoviini tai punaviini eivät ole aivan nappivalintoja.

Kalakukon kanssa monipuolinen Montedos Amigs Rosé onkin hyvää pataa, sillä se hoitaa suvereenisti niin kalan, ruistaikinan kuin vielä sianlihan, jota kalakukko myös tyypillisesti sisältää. Kolme iskua yhdellä kärpäsellä – vai miten se nyt meni.

Ruiskuoreen leipaistu kalakukko tunnetaan erityisesti muikuilla täytettynä versiona, mutta saatavilla on myös muutama muu vaihtoehto. Kukkoa voidaan tehdä myös ahvenista tai sitten lanttutäytteellä, jolloin se on tyypillistä karjalaista ruokaa. Valitsitpa minkä kukon vain, onnittelut – olet tehnyt maukkaan päätöksen!

Kalakukon paistuessa uunissa on muuten oikein hyvä hetki esittäytyä päivän viinivalinnalle ja tarkistaa maistamalla, että se on varmasti kunnossa! Lupaavalta näyttää jo värin puolesta, ja hyvin viilennettynä juoma on raikkaimmillaan. Muistathan siis antaa viinin levähtää hetken kylmässä ennen tarjoilua.

Saattaapa kalakukkokin innostua ”laulamaan” uunissa, kuten sen ruiskuoren murtuessa helposti tapahtuu. Johan nyt on kekkerit!

monte dos amigos puolikas ja munkit

Kun Monte dos Amigos Rosé on erinomaisen maistuvaksi viiniksi todettu ja höyryävä kalakukko kypsää, kata ihmeessä pöytään myös voita. Sillä saat kukosta vielä entistäkin mehevämpää!

Savolaisittain kukosta leikataan tietysti ensin ”hattu”, minkä jälkeen lautanen lastataan kuorella ja kalatäytteellä. Päälle vielä reilu nokare voita, ja herkku on valmis tarjoiltavaksi. Ja kylkeen tietysti lasi kylmää ja raikasta roseeta. Valmista tuli!

Hyvää ruokahalua!