Laadukkaat Plantation -rommit

Mistä kaikki sai alkunsa?

Alexandre Gabriel osti nuorena miehenä satoja vuosia vanhan konjakkitalo Maison Ferrandin. Mutta hänen rakkautensa jaloihin juomiin ei suinkaan jäänyt vain konjakin valmistukseen. Alexandresta on tullut väkevien juomien maailmassa oikea mega-stara. 1990-luvulla hän innostui myös rommeista. Plantation -rommit ovat voittaneet paitsi kansainvälisiä kilpailuja, myös koko maailman baarimestareiden sydämet puolelleen.

Rommi ja terroir

Alexandre on myös Plantation -rommien Cellar Master. Valitessaan huolella parhaat tynnyrit eri tislaamoistaan, hän ottaa huomioon jokaisen alkuperämaan tai alueen omat perinteet ja tuotantotavat, jotka antavat rommeille ainutlaatuisen identiteetin. Rommien alkuperän tyypillisyyksiä ja terroirin vaikutusta kannattaakin tutkailla, jos vaikka järjestät useamman rommin tastingin.

Alexandre ihastui rommiin ja päätti tehdä sitä kunnianhimoisesti. Kuva: Plantation

Mikä on rommin kaksoiskypsytys?

Kaikki Plantation-rommit käyvät aina läpi kaksivaiheisen kypsytyksen. Ensin alkuperäalueellaan tropiikissa, yleensä perinteisesti Bourbon-tynnyreissä. Näistä tynnyreistä rommi saa mm. vaniljaisia ja kookosmaisia vivahteita. Ikäännyttyään useamman vuoden synnyinsijoillaan, rommit matkaavat Ranskaan. Siellä ne aloittavat toisen kypsytysjaksonsa Ferrandin konjakkeihin käytetyissä tammitynnyreissä. Mielenkiintoinen fakta on, että ns. angel’s share, eli tynnyrikypsytyksen aikana haihtuvan rommin määrä, on suurempi Karibian ilmastossa. Siellä se vaihtelee 8-12% välillä, kun konjakissa vastaava määrä on vain 2-3%.

Kaikki Plantation -rommit ovat kaksoiskypsytettyjä. Kuva: Plantation

Nimi ja logon tarina

Plantation tarkoittaa suomeksi suurtilaa, eli plantaasia. Eri puolilla maailmaa niitä löytyy monien maataloustuotteiden viljelyssä, kuten kahvi, tee tai sokeriruoko. Sokeriruokoa jalostettaessa syntyy myös rommin raaka-ainetta, joten nimi rommisarjalle tuli tästä historiallisesta käsitteestä.

Logon toteemisymboli oli löytynyt dokumenteista, jotka käsittelevät afrikkalaisia perinteitä Karibialla. Se symboloi äiti maan ja ihmishengen välistä harmoniaa. Taustalla olevat säteet kuvaavat tietenkin auringon tärkeää merkitystä.

Kuva: Plantation

Rommi nautiskelujuomana

Olemme tottuneet käyttämään rommeja paljon drinkeissä ja kuumana totina. Mutta hienot laaturommit ovat mainioita nautiskelujuomia myös sellaisenaan, aivan kuten hienot konjakit ja viskit.

The Bar Classics -sarja

3 Stars on loistava vaalea rommi drinkkeihin, pehmeä sekoitus Karibian tyypillisten rommintuotantoalueiden terroir’sta: Barbados, Jamaika ja Trinidad.

O.F.T.D. 69% on ns. overproof -vahvuinen, mikä tarkoittaa, että rommin täytyy olla yli 57,2% alkoholipitoisuudeltaan. Tämä on nykyään helppo analysoida laboratoriossa, mutta muinaisina aikoina merimiehet testasivat vahvuuden ruudin kanssa. Mikäli tuli räjähdys, rommi oli tarpeeksi vahvaa ollakseen overproof. Tämä rommi on kehitetty yhdessä kuuden kansainvälisesti arvostetun rommiasiantuntijan kanssa. Kirjainyhdistelmä nimeen tulee virallisesti sanoista Old Fashioned Traditional Dark. Mutta tarina kertoo, että tuotetta kehitellessä eräs arvostettu rommiasiantuntija olisi huudahtanut ’Oh fuck that is delicious!’, eikä nimeä tarvinnut enää kauaa miettiä. Tämä rommi on blend alueilta Barbados, Jamaika ja Guyana. Se on runsas ja vahva, niin alkoholin kuin muutenkin maun suhteen. Sopii nautiskelurommiksi (laimenna hiukan), drinkkeihin tai vaikka näyttäviin liekityksiin.

Stiggins Fancy Pineapple -rommi on Plantationin jättimenestys, ja sen tuotanto on volyymista huolimatta ollut käsityötä ananasten pilkkomisesta lähtien. Niiden uuttaminen myös kestää, joten tuotteen saatavuus on aika ajoin rajallista. Tämä rommi on tribuutti kirjailija Charles Dickensin luomalle hahmolle ’Reverend Stiggins’, jonka lempijuoma oli ananasrommi. Uutokseen käytetään vain aitoa ananasta. Ensin Victoria -lajikkeen kuoria uutetaan Plantation 3 Stars -rommiin ja sitten uutos tislataan. Erikseen uutetaan hedelmäliha Plantation Original Dark-rommiin. Sen jälkeen kuoritisle ja hedelmäuutos blendataan keskenään ja ne antavat tälle täyteläiselle rommille uskomattoman herkullisen ananaksen maun. Sokeria ei lisätä missään vaiheessa. Sopii nautiskelurommiksi ja cocktaileihin, kokeile esim. Daiquiri-drinkkiin.

Kuva: Plantation

The Signature Blends -sarja

XO 20th Anniversary –rommi tehtiin alkujaan Plantationin 20-vuotisjuhlajuomaksi. Siitä tykättiin asiakkaissa niin paljon, että jäi valikoimiin. Tämä täyteläinen Barbadoslainen on täydellinen herkuttelurommi sellaisenaan, mutta voi toki käyttää myös drinkeissä.

Grande Réserve –rommi on blend erilaisista Barbadoksen rommilaaduista. Sopii niin nautiskelurommiksi kuin juomasekoituksiinkin.

Xaymaca Special Dry on jamaikalainen rommi. Se on saanut nimensä alkuperäisväestön saarestaan käyttämästä nimestä. Erityistä on myös kuiva tyyli. Tämä viehättää siemailurommina myös esimerkiksi sellaisia viskiharrastajia, jotka yleisesti pitävät rommien makumaailmaa liian makeana. Myös baarimestarit ovat mieltyneet tähän rommiin, tehden siitä vaikkapa Mai Tai –drinkkejä. Xaymaca Collins toimii myös. Rommi edustaa jamaikalaista rommiperinnettä hienosti.

Kuva: Plantation

Plantationilla on aina jotain uutta suunnitteilla, ja lisäksi säännöllisesti julkaistavat, rajallisen saatavuuden Vintages-sarjan rommit kiinnostavat tosiharrastajia.

Tiesitkö?

2020-luvun vaihteessa asteittain voimaan astuva EU-säädös aiheutti sen, ettei kaikki rommi olekaan enää rommia. Uusi sokerin raja rommille määriteltiin max. 20 grammaan per litra. Siirtymäajan puitteissa joidenkin tuotteiden sokerimäärät saattavat vielä hakeutua uudelle tasolle. Sen jälkeen makeammat juomat eivät enää ole oikeita rommeja, vaan ne on merkittävä etiketissä muilla tavoin, kuten esimerkiksi ’Spiced Rum’ tai ’Rum Liqueur’.

Plantation tekee jatkossakin aitoja, laadukkaita, kaksoiskypsytettyjä rommeja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email