Kategoria Valkoviini

Cousiño Macul on Chilen 1800-luvulla perus­tetuista viinitaloista ainoa, joka on yhä saman perustajaperheen omistuksessa ja hallinnassa.

Cousiñon suvulla on tärkeä osa Chilen his­toriassa, ja vielä nykyäänkin maan kouluis­sa käydään historian tunneilla läpi heidän saavutuksiaan. Yrityksen nimi Cousiño Macul koostuu perustajansa Matías Cousiñon suku­nimestä sekä alueen nimestä Macul, jossa tila sijaitsee. Macul tarkoittaa Quechuan alkupe­räiskielellä ‘oikeaa kättä’. Yli 150 vuotisen historiansa ja kuuden sukupolven jälkeen yri­tyksen päämäärä on edelleen sama: tuottaa maailmanluokan Chileläisiä viinejä, joilla on selvästi alueensa Maipon tunnistettava tyyli.

 

Noin vuonna 1830 Matías Cousiño osti Ma­cul-tilan, jonka olivat aikanaan omistaneet Chilen ensimmäinen kuninkaallinen kuvernöö­ri Pedro de Valdivia ja Santiagon ensimmäinen pormestari Juan Jufré. Tila sijaitsi Andien juu­rilla ja sai kasteluvetensä Maipo-joesta. Tästä voidaankin sanoa kaiken alkaneen, vaikka varsinaisesti Cousiño Macul perustettiinkin vuonna 1856. Cousiñon perheeseen on liitty­nyt myös muiden arvostettujen sukujen kuten esimerkiksi Gallon ja Goyenechean jäseniä. Cousiñot kuuluivat maan varakkaimpiin per­heisiin omistaen rautateitä, laivayhtiöitä, sekä kaivostoimintaa kuten hiilikaivoksen Lotassa, hopeakaivoksen Chañarcillossa ja kuparikai­voksen La Disputadassa.

1500-luvulta 1850-luvulle saakka Chilessä kasvatettiin eniten País -lajiketta, kunnes Cabernet Sauvignon syrjäytti sen. Cousiño Maculilla vanhat País köynnökset revittiin pois jo vuonna 1858 ja tilalle istutettiin Euroopas­ta tuotuja Cabernet Sauvignon-, Sauvignon Blanc-, Semillon-, Pinot Noir- ja Riesling -köynnöksiä. Kaikki köynnökset ovat yhä vart­tamattomia. Uusia istutuksia varten tarvittavat köynnökset tulevat yrityksen omasta taimis­tosta. Taimistossa on onnistuttu säilyttämään samaa geeniperimää, joita oli Luis Cousiñon 1800-luvun puolivälin jälkeen Chileen tuomis­sa köynnöksissä eli Cabernet Sauvignonissa ja Merlot’ssa Haut-Medocin Pauillacista ja Sau­vignon Gris’sä Gravesin Martillacista.

Kaikki Cousiño Macul -viineihin käytettävät rypäleet tulevat yrityksenyrityksen kahdelta omalta viinitilalta, jotka sijaitsevat Maipossa, Alto Maipon ala-alueella. Keväällä ja kesällä Andien vuoristosta valuva raikas sulamisvesi toimii viinitarhojen vedenlähteenä. Maaperä, jossa ohut pintakerros on hienoa hiekkaa ja alla karkeaa kiviainesta, soveltuu erinomai­sesti laatuviinien tuottamiseen. 1800-luvun ‘eurooppalaisvaikutus’ näkyy viinien tyylik­kyydessä ja pääosin ranskalaisen tammen käytössä.

Cousiño-Macul Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon 

Alkoissa tunnettu viini Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon on Bordeaux-tyylinen viini. Se on väriltään syvän tummanpunainen. Tuoksu on mustaherukkainen ja hillomainen, mutta siitä löytyy myös mausteisuutta ja häivähdys lakritsia. Maku on täyteläinen, lämmin, mehevä ja tasapainoinen. Aromeissa tulee esiin ennen kaikkea myös tuoksun mustaherukkaisuus ja mausteisuus. Jälkimaku on pitkä ja suklainen.

Antiguas Reservas Cabernet Sauvignon on klassinen lihaviini. Sen seurassa viihtyvät reilut pihvit, riista ja poro. Se on myös mainio kumppani kypsille ja voimakkaille juustoille.

Antiguas Reservas Cabernet Sauvignonia on valmistettu vuodesta 1927 saakka. Viiniä on kypsytetty 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä ja se on levännyt pulloissa kuusi kuukautta ennen myyntiin laskemista.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search