Kategoria Punaviini, Rosé, Valkoviini

On luomua, vegaania ja nyt… biodynaamista viiniä? Upeita uutuuksia rantautuu Alkoihin jatkuvasti, mutta nyt Alkon hyllyiltä on mahdollista saada Cantina Orsognan viinejä. Kyseisellä tuottajalla on Demeter-sertifioitua biodynaamista- sekä luomusertifoitua tuotantoa. Cantina Orsognan perusti vuonna 1964 pieni viininviljelijäjoukko Italian Abruzzon alueelle. Siitä on kasvanut lähes 500 jäsenen osuuskunta, joka viljelee 1100 hehtaaria viinitarhoja. Tarhat sijaitsevat 432 metrin korkeudessa Majellan kansallispuiston ja Adrianmeren välissä. Olosuhteet ovat ihanteelliset luonnonmukaiseen viljelyyn: merituulet pitävät homeet poissa sekä lämpötilaerot yön ja päivän välillä tuottavat laadukkaita rypäleitä.

Lunaria Civitas Pecorino: Intensiivinen tuoksu, jossa mm. valkoisia hedelmiä. Maku raikas, runsas, hedelmäinen ja hennon mineraalinen, suutuntuma kuiva. Kaikenlaiset merenelävät sopivat tämän viinin kanssa, samoin kuin puolikovat juustot, pasta ja valkoiset lihat. 

Rypäleet: Pecorino, Trebbiano, Malvasia

Lunaria Ramoro Pinot Grigio (Rose)Kupariin vivahtava helakka punainen väri. Tuoksussa on runsaasti hedelmää, mansikkaisuuttakin, kukkaa. Maku seuraa tuoksua, se on raikas ja hedelmäisyyden alla myös mineraalinen. Suutuntuma on kuiva. Herkullinen sellaisenaan juotavana, mutta sopii erinomaisesti myös kaikenlaisille mereneläville, valkoisille kaloille, pastalle kirkkain kastikkein sekä kanalle ja kalkkunalle.

Rypäle: Pinot Grigio

Lunaria Coste di Moro MontepulcianoTummanpunaisen viinin tuoksussa on intensiivistä punaista hedelmää ja tummaa kirsikkahilloa, hennosti kaakaota ja tynnyrin paahdetta. Suutuntuma on lämmin, keskitanniininen, pehmeähkö mutta intensiivinen. Tarjoile tätä viiniä ilmakuivattujen lihojen kuten parmankinkun tai salamin kera, grillattujen ja haudutettujen liharuokien kumppanina tai pastan kanssa kun kastike on voimakas. 

Rypäle: Montepulciano d’Abruzzo

Mutta mikä on Biodynaaminen viini?

Biodynaaminen viljely perustuu luon­nonvarojen kestävään käyttöön. Taustalla on perustana Rudolf Stei­nerin antroposofinen filosofia. Biody­naamiset tuotteet ovat aina luomuja, mutta vielä paljon enemmän. Biody­naamisessa viljelyssä, oli se viljaa tai viiniä, on sama ihan­ne ja periaate: maatila /viinitila on mahdollisimman itsenäinen ja itse­säätelevä yksikkö. Tämä tarkoittaa, että kaikki on tasapainossa, on sekä eläimiä että kasveja, ja esimerkiksi eläimiä ei pidetä enempää kuin oma tila pystyy ruokkimaan. Kasveja kas­vatetaan monipuolisesti, kaikki toimii kuin luonnostaan.

Tilan osa-alueet ovat toisistaan riippuvaisia ja elävät symbioosissa. Ihminen toimii yhdessä kasvien, maaperän ja eläinten kans­sa. Kemiallisia lannoitteita, torjun­ta-aineita tai lisäaineita ei käytetä. Mutta vertailuna esimerkiksi luomu­viljelyyn, lisänä on laajempi käsitys maanviljelystä. Vuonna 1924 luen­nossaan Steiner kertoi maanviljeli­jöille, että maanviljely on yhteydessä koko kosmokseen. Esimerkkinä on käytetty vuorovesi-ilmiötä, mutta asia on paljon laaja-alaisempi. Tuotan­nossa tulee huomioida kosmiset rytmit (esim. kuunkierto), maaperä aktiivise­na tekijänä (’kas­vin ruuansulatus­järjestelmä’) sekä eläinten sielun­voimat.

Steiner esitteli myös biody­naamiset preparaatit, joissa nämä osa-alueet yhdistyvät. Kaikki viinit ei­vät ole automaattisesti vegaaniruoka­valioon sopivia. Vaikka viini itsessään on kasviperäinen tuote, sen valmistus­prosessissa voidaan käyttää erilaisia eläinperäisiä aineksia. Eläinperäisiä aineita käytetään pääasiassa sääte­lemään viinin kirkkautta. Käytettäviä eläinperäisiä aineita ovat esimerkiksi liivate, maitoproteiini ja munan val­kuainen. Kun tuottaja ei ole käyttänyt eläinperäisiä aineita, tuotteesta löytyy maininta, että se on vegaanille sovel­tuva. Myös erilaisia vegaanisertifioin­tilogoja näkyy viinipullossa.

Mikä on Demeter?

Vuonna 1924 Steinerin neuvoja pyytänyt viljelijäjoukko lähti häm­mentyneenä, mutta luottavaisena toteuttamaan hänen näkemyksiään käytännössä. He perustivat ryhmän, joka alkoi myöhemmin nimetä tuot­teensa Demeterin mukaan (kreikka­laisen mytologian hedelmällisyyden jumala). Demeter on ainoa taho, jolta voi saada biodynaamisen sertifikaa­tin, standardit ovat aina samat man­tereelta toiselle. Dementer –merkistä tunnistaa sertifioinnin saaneet tuotteet. Tuottajat ovat tarkan valvonnan alai­sia. On myös mahdollista, että viinin­tuottaja toimii biodynaamisesti ja on sertifoinut vain tarhansa, mutta ei itse tuotteita. Silloin tuotteissa ei Deme­ter-logoa kuitenkaan näy. Demeter määrittelee eläimet pakolliseksi osak­si maatilakokonaisuutta, ja niillä onkin monia hyödyllisiä rooleja: lehmät lan­noittavat, hevoset ja muulit korvaavat traktorit, lampaat syövät liiallisen kas­vikasvuston ja rikkaruohot, kanat pop­sivat ei-toivotut toukat -> tasapaino -> maatila / viinitila on itsesäätelevä yksikkö.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search